Badanie krwi - znacznie przekroczone MPV, jaka przyczyna?

karolina_xv
Nowy użytkownik
Posty: 0
Rejestracja: 16 października 2006, 15:14

Badanie krwi - znacznie przekroczone MPV, jaka przyczyna?

Postautor: karolina_xv » 16 października 2006, 15:24

Witajcie!
Przed chwilą odebrałam wyniki badań krwi.

Odchylenia od normy:

MCHC - 29,6 (norma 31,8 -36)
MCH - 26,5 (norma 27-34)
MPV - 17,4 (norma 7,5 - 12,0) !!!!
LYMPH - 46% ( 20-45)

Pozostałe wskaźniki w normie.

Szukam od godziny na różnych stronach informacji czym spowodowane jest takie prekroczenie wskaźnika MPV i o czym świadczy, ale nie potrafię nic znaleźć.
Proszę o pomoc, może ktoś będzie wiedział.
(Mam 27 lat)

agali
Nowy użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 25 kwietnia 2005, 18:26

re: Badanie krwi - znacznie przekroczone MPV, jaka przyczyna

Postautor: agali » 16 października 2006, 18:50

Witam
Trudno nie znając pozostalych parametrów nawet w normie cokolwiek powiedzieć, najprawdopodobniej masz niedkrwistość z niedoboru żelaza. Jednak aby to dokładniej stwierdzić musialabym znać poziom hemoglobiny. natomiast wskaznik MPV oznacza średnią objetość płytek krwi.Jednak ważny jest tutaj poziom płytek oraz to czy było oznaczane P-LCr i PDW. To samo dotyczy parametru z rozmazu krwi , napisałaś tylko że liczba limfocytów nieznacznie przekroczyła normę.Jednak najważniejsze tutaj jest to że skoro limfocyty przekroczyły norme to ujeszcze jakiś wskaznik rozmazu również nie mieści sie w granicach normy, ale do tego potrzeba znać pozostale wyniki. Wyników morfologi nie mozna pisac skrótowo, tylko tego co nie mieści się w normie, trzeba zawsze pisać wszystko.
Pozdrawiam
agali

karolina_xv
Nowy użytkownik
Posty: 0
Rejestracja: 16 października 2006, 15:14

re: Badanie krwi - znacznie przekroczone MPV, jaka przyczyna

Postautor: karolina_xv » 16 października 2006, 20:25

Dziękuję za odpowiedź.
Teraz więc podaję wszystko jak leci, jeżeli to ma pomóc w ocenie.

MORFOLOGIA

HCT 44,6
RBC 4,99
HBG 13,2
WBC 6,4

Wskaźniki czerwonokrwinkowe:

MCV 89,4
MCHC 29,6
MCH 26,5
RDW 13,1

Płytki krwi:
PLT 205
MPV 17,4

Rozmaz:
NEUT 3,0
NEUT 47,5%

LYMPH 3,0
LYMPH 46,5%

MXD 0,4
MXD 6%


Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

agali
Nowy użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 25 kwietnia 2005, 18:26

re: Badanie krwi - znacznie przekroczone MPV, jaka przyczyna

Postautor: agali » 17 października 2006, 12:34

Witaj
przejrzałam dokładnie twoje wyniki i z histogramu krwinek czerwonych wychodzi ze masz niedkkrwistość z niedoboru żelaza, natomiast hemoglobine i hematokryt masz na górnej granicy, więc trudno tak jednoznacznie potwierdzić tą niedokrwistość. No i co do rozmazu , myslę że jest to już mały błąd laboratorium , ponieważ w przypadku gdy jakiś parametr przekracza norme powinno się bezwarunkowo zrobic rozmaz metoda mikroskopową, czego u Ciebie nie wykonali.Myślę że lekarz pierwszego kontaktu powinien skierowac cię na badania poziomu żelaza.
pozdrawiam
agali

karolina_xv
Nowy użytkownik
Posty: 0
Rejestracja: 16 października 2006, 15:14

re: Badanie krwi - znacznie przekroczone MPV, jaka przyczyna

Postautor: karolina_xv » 17 października 2006, 14:54

Dziękuję bardzo za interpretację.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość