Ferrytyna

Ferrytyna
Spis treści
  1. Materiał biologiczny
  2. Wartości prawidłowe ferrytyny
  3. Wartości podwyższone ferrytyny
  4. Wartości obniżone ferrytyny
Ferrytyna jest białkiem zwierającym zapasowe żelazo występującym we wszystkich tkankach ustroju, głównie wątrobie, śledzionie i szpiku kostnym. Stężenie ferrytyny w surowicy krwi dobrze odzwierciedla poziom zapasów żelaza w ustroju.

Materiał biologiczny

Krew

Wartości prawidłowe ferrytyny

Prawidłowe stężenie ferrytyny wynosi od 30-220 µg/l.

Wartości podwyższone ferrytyny

Zwiększony poziom ferrytyny jest spowodowany:

  • stanami zapalnymi, uszkodzeniem wątroby
  • martwica komórek szczególnie wątroby lub nowotworowych
  • nadmiarem żelaza w ustroju (hemochromatoza pierwotna lub potransfuzyjna, niedokrwistość megaloblastyczna, hemolityczna lub aplastyczna)

Wartości obniżone ferrytyny

Zmniejszony poziom ferrytyny wskazuje na rzeczywisty niedobór żelaza w ustroju szczególnie jeżeli jej wartość jest poniżej 10 µg/l.

Ocena artykułu

4.07
z 58 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(20)
4
 
(26)
3
 
(9)
2
 
(2)
1
 
(1)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4.07 z 58 głosów

79%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty