Fe

Fe
Spis treści
  1. Materiał biologiczny
  2. Wartości prawidłowe żelaza
  3. Wartości podwyższone żelaza
  4. Wartości obniżone żelaza
Żelazo jest ważnym składnikiem metaloprotein (hemoglobina, mioglobina) uczestniczących w transporcie tlenu oraz niektórych enzymów oksydoredukcyjnych. Jego stężenie zależy od zawartości żelaza w pokarmach, wchłaniania żelaza w przewodzie pokarmowym, utraty żelaza przez przewód pokarmowy, drogi rodne, moczowe. Około 25% całej puli żelaza jest zmagazynowana w układzie siateczkowo-śródbłonkowym wątroby, śledziony i szpiku kostnego w postaci ferrytyny lub bardziej stabilnej hemosyderyny, natomiast około 70% żelaza znajduje się w hemoglobinie erytrocytów. Stężenie żelaza nie zawsze jest odzwierciedleniem jego zapasów w organiźmie.

Stężenie żelaza we krwi zależy od jego podaży z dietą, stopnia wchłaniania z przewodu pokarmowego oraz utraty drogą przewodu pokarmowego, dróg rodnych lub moczowych.

Materiał biologiczny

Krew

Wartości prawidłowe żelaza

Prawidłowe ogólne stężenie żelaza wynosi 12,5-26 µmol/l (70-150 µg/dl ).

Wartości podwyższone żelaza

Zwiększony poziom żelaza w surowicy krwi (hipersyderemia) występuje:

  • w nadmiernej podaży w pokarmach
  • w częstych transfuzjach krwi
  • w nadmiernym wchłanianiu żelaza
  • w ostrych i przewlekłych stanach zapalnych wątroby
  • w niektórych niedokrwistościach

Wartości obniżone żelaza

Zmniejszony poziom żelaza w surowicy krwi (hiposyderemia) występuje:

  • w niedoborach żywieniowych
  • w zaburzeniach wchłaniania, biegunkach,
  • w krwawieniach przez przewód pokarmowy, drogi rodne, układ moczowy
  • w ciąży, laktacji
  • w stanach zapalnych i nowotworowych

Podobne teksty