Fast food i brak ruchu szkodzą wątrobie

Fast food i brak ruchu szkodzą wątrobie
Badanie opublikowane w dzienniku Gut głosi, że zbyt duże spożycie posiłków typu fast food połączone z niewielką ilością ruchu może doprowadzić do uszkodzenia wątroby. Szwedzcy naukowcy wybrali 18 zdrowych i szczupłych ochotników – 12 mężczyzn i 6 kobiet. Dążono do zwiększenia ich masy ciała o 5 do 15% w 4 tygodnie, poprzez spożycie co najmniej dwóch posiłków fast food dziennie. Uczestnicy badania byli także zobowiązani zmniejszyć swoją aktywność fizyczną do poziomu maksymalnie 5000 kroków na dobę. Naukowcy chcieli sprawdzić, czy podwojenie w ten sposób kaloryczności posiłków oraz zwiększenie całkowitej masy ciała może mieć wpływ na stan zdrowia wątroby. Zarówno przed, w trakcie, jak i po zakończeniu eksperymentu, mierzono uczestnikom poziom enzymów wątrobowych i poziom zawartości tłuszczu w komórkach wątroby.

Na koniec badania stwierdzono u nich niepokojący wzrost aktywności enzymów i stężenia trójglicerydów. Tak nienaturalne poziomy obserwuje się u osób nadużywających alkoholu, bądź zarażonych wirusem żółtaczki typu C. Ponadto, spośród 18 uczestników, u 11 stwierdzono zmiany wskazujące na uszkodzenie wątroby. Eksperci podkreślają, że wzrost zawartości tłuszczu w komórkach wątroby jest powiązany z powstaniem insulinooporności – zespołu nieprawidłowości biochemicznych, będących jedną z przyczyn cukrzycy typu 2, cukrzycy ciążowej i chorób układu krążenia.

Podobne teksty