Dobroczynny wpływ witaminy E dla cukrzyków

Dobroczynny wpływ witaminy E dla cukrzyków
Jak wynika z ostatnich badań wysoki poziom witaminy E może redukować ryzyko wystąpienia chorób serca czy zawału u osób cierpiących na cukrzycę II typu.

Naukowcy z Uniwersytetu w Teksasie stwierdzili, że wysokie dawki naturalnej witaminy E (alfa-tokoferol) działają podobnie jak czynniki przeciwzapalne u osób z cukrzycą II typu. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują u pacjentów średnio 50% redukcję stanu zapalnego po przyjmowaniu przez trzy miesiące 1200 IU naturalnej witaminy E dziennie. Wyniki te są bardzo optymistyczne, gdyż stany zapalne są główną przyczyną powikłań kardiologicznych.

Badania przeprowadzono wśród 75 osób. Jedną grupę stanowili cukrzycy u których zaobserwowano powikłania w obrębie naczyń krwionośnych, drugą - bez powikłań. Grupę kontrolną stanowiły osoby zdrowe. Każda z nich przyjmowała przez trzy miesiące 1200 IU witaminy E dziennie.

Inne badania nad wpływem witaminy E prowadzone w Centrum Diabetologii w Bostonie wskazywały, że ma ona również znaczący wpływ na stan oczu cukrzyków a także zapobiega chorobom nerek.

Mimo, że suplementacja witaminy E wykazała znaczące korzyści wśród diabetyków, naukowcy dalecy są jeszcze od zalecania przyjmowania dużych dawek witaminy E. Konieczne są bowiem dodatkowe badania prowadzone na większej próbie i w dłuższym okresie czasu.

Ocena artykułu

3.71
z 34 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(7)
4
 
(17)
3
 
(5)
2
 
(3)
1
 
(2)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
3.71 z 34 głosów

71%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty