Dobroczynny wpływ witaminy E dla cukrzyków
Naukowcy z Uniwersytetu w Teksasie stwierdzili, że wysokie dawki naturalnej witaminy E (alfa-tokoferol) działają podobnie jak czynniki przeciwzapalne u osób z cukrzycą II typu. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują u pacjentów średnio 50% redukcję stanu zapalnego po przyjmowaniu przez trzy miesiące 1200 IU naturalnej witaminy E dziennie. Wyniki te są bardzo optymistyczne, gdyż stany zapalne są główną przyczyną powikłań kardiologicznych.
Badania przeprowadzono wśród 75 osób. Jedną grupę stanowili cukrzycy u których zaobserwowano powikłania w obrębie naczyń krwionośnych, drugą - bez powikłań. Grupę kontrolną stanowiły osoby zdrowe. Każda z nich przyjmowała przez trzy miesiące 1200 IU witaminy E dziennie.
Inne badania nad wpływem witaminy E prowadzone w Centrum Diabetologii w Bostonie wskazywały, że ma ona również znaczący wpływ na stan oczu cukrzyków a także zapobiega chorobom nerek.
Mimo, że suplementacja witaminy E wykazała znaczące korzyści wśród diabetyków, naukowcy dalecy są jeszcze od zalecania przyjmowania dużych dawek witaminy E. Konieczne są bowiem dodatkowe badania prowadzone na większej próbie i w dłuższym okresie czasu.