Dieta w zespole nerczycowym

Dieta w zespole nerczycowym

Zespół nerczycowy (nerczyca)  to zespół objawów będących efektem procesów chorobowych w nerkach, który charakteryzuje się dużą utratą białka z moczem, która prowadzi do powstania uogólnionych obrzęków oraz zaburzeń gospodarki tłuszczowej.

Zespół nerczycowy może wystąpić w przebiegu wielu chorób, przy czym najczęściej obserwuje się go przy uszkodzenia błony kłębuszków nerkowych w przebiegu chorób immunologicznych, alergicznych lub w przypadku działania substancji toksycznych.  Najczęstszymi przyczynami zespołu nerczycowego są:

  • zapalenia nerek
  • choroby ogólnoustrojowe (np. cukrzyca)
  • uczulenia
  • uszkodzenia wywołane związkami nefrotoksycznymi.

W przebiegu zespołu nerczycowego dochodzi do utraty białka z moczem w wyniku czego dochodzi do powstawania obrzęków powiek, kończyn dolnych, wodobrzusza oraz obecności płynu w jamie opłucnej.

Leczenie dietetyczne w zespole nerczycowym zależy od stopnia zaawansowania choroby i stosowanego leczenia farmakologicznego. Stosuje się dietę o dużej zawartości białka pokrywającą prawidłowe zapotrzebowanie organizmu oraz uzupełniającą straty białka z moczem. Zwykle dostarcza się 100-120g białka/doba z czego około 70-80% jest pochodzenia zwierzęcego.

Podobne teksty