Dieta w hiperlipidemiach

Dieta w hiperlipidemiach

Hiperlipidemia, to zespół zaburzeń metabolicznych objawiający się podwyższonymi wartościami poszczególnych frakcji i/lub trójglicerydów. W większości przypadków zaburzenia te wywołane są nieprawidłowym odżywianiem, siedzącym trybem życia, otyłością oraz predyspozycjami genetycznymi.

W zależności od rodzaju podwyższonego stężenia wyróżnia się:

  • hipercholesterolemię - podwyższonym poziomie cholesterolu
  • hipertrójglicerydemię - przy podwyższonym poziomie trójglicerydów
  • hipercholesterolemię mieszaną – przy podwyższeniu poziomu cholesterolu i triglicerydów

Podwyższone stężenia cholesterolu LDL  wiąże się z większym spożyciem tłuszczów zwierzęcych, bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol natomiast podwyższone stężenie trójglicerydów wiąże się z większym spożywaniem pokarmów wysokokalorycznych, z dużą ilością cukru, słodyczy i alkoholu.

Najczęściej popełnianym w przypadku hiperlipidemii jest dostarczanie organizmowi większej ilości materiałów energetycznych niż wynosi jego zapotrzebowanie. Dlatego też, aby zmniejszyć wartość energetyczną posiłków w hiperlipidemiach zaleca się stosowanie diety hipolipemicznej, w której ograniczenie spożycia energii pochodzącej z tłuszczów obfitujących w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol.

Podobne teksty