Dieta śródziemnomorska redukuje zapalenie

Dieta śródziemnomorska redukuje zapalenie

Journal of the American College of Cardiology opublikował badania, według których niektóre korzyści diety śródziemnomorskiej, bogatej  w warzywa, owoce, rośliny strączkowe, oliwę z oliwek, chude czerwone mięso wywodzą się z jej wpływu na stan zapalny.

Lekarze z Uniwersytetu Harokopio w Atenach twierdzą, że rośnie liczba naukowych dowodów świadczących o korzyściach dla zdrowia płynących z diety obfitującej w warzywa, owoce, rośliny strączkowe, zboża, zawierającej też ryby, orzechy, nabiał i liczne tłuszcze nienasycone. Przez rok czasu grupa badawcza zajmowała się przypadkami 3.000 greckich kobiet i mężczyzn, mierząc stężenie niektórych białek oraz innych wskaźników stanu zapalnego. Różnorodne czynniki także brane pod uwagę w badaniach jak: aktywność fizyczna, nałogi, płeć, wiek, status społeczno- ekonomiczny, okazały się nie mieć wpływu na ostateczny rezultat. Według badań ludzie ściśle przestrzegający tradycyjnej diety śródziemnomorskiej, odznaczali się znacznie niższym stężeniem wskaźników stanu zapalnego oraz mniejszym ryzykiem rozwoju skrzeplin.

Specjaliści uważają, że jeszcze za wcześnie na ostateczne wnioski, ale dotychczasowe badania potwierdzają pozytywny wpływ diety.

Podobne teksty