Dieta po resekcji żołądka

Dieta po resekcji żołądka

Usunięcie części lub całości żołądka w wyniku różnych przyczyn (najczęściej nowotwory żołądka, stan po perforacji wrzodu żołądka)  prowadzi do zakłóceń w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, pogorszeniu ulega trawienie i wchłanianie produktów odżywczych. Po resekcji żołądka stosuje się dietę łatwo strawną, bogatobiałkową, z ograniczeniem ciężkostrawnych tłuszczów zwierzęcych i błonnika w postaci surowej, która oszczędza przewód pokarmowy i zapobiega niedoborom pokarmowym.

Ocena artykułu

4.16
z 32 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(12)
4
 
(14)
3
 
(5)
2
 
(1)
1
 
(0)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4.16 z 32 głosów

81%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty