Czy mleko zwiększa ryzyko choroby wieńcowej?

Czy mleko zwiększa ryzyko choroby wieńcowej?
Od dawna naukowcy toczą dyskusję nad wpływem mleka na ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Mleko dostarcza dzieciom środków budulcowych niezbędnych do rozwoju kości. Wykazano, że osoby spożywające duże ilości mleka rzadziej zapadają na przewlekłe choroby, w tym na nowotwory, w porównaniu z osobami unikającymi tego napoju.

Zespół naukowców z University of Bristol w Wielkiej Brytanii przeprowadził badanie, którego celem była ocena wpływu dużego spożycia mleka na ryzyko choroby niedokrwiennej serca i zgonu. W badaniu wzięło udział prawie 6 tys. mieszkańców Szkocji w wieku 35-64 lat. Oceniano ich pod względem stylu życia, stanu zdrowia, przyzwyczajeń oraz warunków socjalno-ekonomicznych. Wyniki badania opublikowano na łamach czasopisma Journal of Epidemiology and Community Health.

W czasie 25-letniej obserwacji autorzy pracy wykazali, że osoby pijące duże ilości mleka (1-3 szklanki dziennie) umierają rzadziej niż osoby unikające mleka. Niektórzy badacze uważają, że może to być spowodowane zdrowszym trybem życia, mniejszym spożyciem nasyconych tłuszczów zwierzęcych, rzadszym paleniem papierosów i sporadycznym spożywaniem alkoholu przez te osoby.

Naukowcy nie wiedzą jeszcze, któremu składnikowi mleko zawdzięcza swoje właściwości. Niektórzy sugerują, że zawarty w mleku wapń może zmniejszać podatność naczyń na uszkodzenie i rozwój miażdżycy. Istnieją też doniesienia opisujące korzystny wpływ wapnia na wysokość ciśnienia krwi u chorych z nadciśnieniem tętniczym. 22.05.2001

Podobne teksty