Cynk może pomóc ludziom z zaburzeniami smaku

Cynk może pomóc ludziom z zaburzeniami smaku

Niemieccy i amerykańscy naukowcy przeprowdzili badania, które dowodzą skuteczności cynku w leczeniu dysgeusii (zaburzeń smaku). Wyniki tych badań zostały przedstawione w styczniowym wydaniu Journal of Dental Research.

Badanym z zaburzeniami zmysłu smaku, naukowcy podawali glikonian cynku lub pigułki z cukru. Według specjalistów osoby, które przyjęły cynk wykazywały mniej symptomów dysgeusii i ogólnie lepiej funkcjonowały.

W grupie osób przyjmujących cynk stwierdzono także mniej objawów depresji, prawdopodobnie ponieważ badani mogli więcej zjeść i czerpali z jedzenia więcej przyjemności. Osoby z dysgeusią mogą mieć metaliczny posmak w ustach lub wogóle nie czuć smaku. Niektóre osoby mogą czuć smaki nawet mocniej niż powinny.

Istnieją najróżniejsze przyczyny zaburzeń smakowych, m.in. palenie papierosów, suchość w ustach, uszkodzenie nerwów lub uraz głowy. Osoby poddane badaniu miały idiopatyczne zaburzenia, oznacza to, że nieznane były źródła choroby.

Liczni naukowcy rozważli możliwość zastosowania cynku, jako leku w zaburzeniach smaku, jednak nie wszyscy stwierdzili jego skuteczność.

Ocena artykułu

4.1
z 62 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(22)
4
 
(28)
3
 
(9)
2
 
(2)
1
 
(1)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4.1 z 62 głosów

81%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty