Ciepłe mleko jest tolerowane przez dzieci z alergią

Ciepłe mleko jest tolerowane przez dzieci z alergią
Zgodnie z wynikami badań opublikowanych w Journal of Allergy and Clinical Immunology, 75 procent dzieci z alergią na krowie mleko, toleruje je, jeśli wcześniej zostało poddane dostatecznej obróbce termicznej. W eksperymencie ponad 100 dzieciom podawano różne ilości mleka i jego białek w różnych postaciach. Rozpoczęto od włączenia do diety wyrobów piekarniczych, głównie muffinek i wafli. Jeśli nie pojawiły się reakcje alergiczne, stopniowo zwiększano ilość białek mleka i włączano formy nie poddane działaniu temperatury. W badanej grupie 68 uczestników tolerowało dietę wzbogaconą o mleko poddane obróbce termicznej, lecz alergicznie reagowało na świeżą postać. W 23 przypadkach trzeba było przerwać eksperyment, a 9 osób stopniowo się przyzwyczaiło i było w stanie przyjmować obie postacie przegotowaną oraz naturalną. Nietolerancja mleka polega na wytwarzaniu się odpornościowych przeciwciał. Rozpoznają one specyficzne białka jako antygeny i potęgują reakcję odpornościową zazwyczaj objawiającą się silną biegunką i wysypką skórną. Jeśli dieta uczulonej osoby nie zostanie odpowiednio zmodyfikowana może dojść do niebezpiecznych konsekwencji. Białka mleka są bardzo trudne do zastąpienia, opisywane wyniki badań dają chorym szansę na urozmaicenie ich diety.

Podobne teksty