Jabłka i ryby zmniejszają ryzyko astmy

Jabłka i ryby zmniejszają ryzyko astmy
Kobiety w ciąży, które jedzą jabłka i ryby w czasie ciąży zmniejszają ryzyko zachorowania na astmę i alergie u swoich pociech.

Angielscy naukowcy zauważyli, że dzieci kobiet jedzących w czasie ciąży duże ilości jabłek i ryb, rzadziej zapadają na choroby alergiczne i astmę. W trakcie trwania badań obserwowano również wpływ innych pokarmów, ale nie znaleziono równie silnej korelacji pomiędzy ryzykiem zachorowania, a częstością ich spożywania. Nie wykazano korzystnego wpływu soków owocowych, warzyw, produktów pełnoziarnistych, nabiału lub produktów niskotłuszczowych. Do badań zakwalifikowano 1212 niemowląt, których matki wypełniały specjalny kwestionariusz żywieniowy rejestrujący wszystkie produkty spożywane w trakcie trwania ciąży. Gdy dzieci osiągnęły wiek 5 lat, powtórzono badania. Wykonano testy alergiczne i sprawdzono wydajność płuc. Poproszono także o wypełnienie ankiety dotyczącej chorób dróg oddechowych, alergii i przyzwyczajeń żywieniowych pociech. Wyniki sugerują, że największy wpływ na zdrowie układu oddechowego dzieci. ma dieta matek w okresie ciąży. Duże znaczenie jabłek i ryb należy tłumaczyć dużą zawartością flawonoidów i kwasów omega-3.

Flawonoidy są naturalnymi substancjami powstającymi w roślinach, Zwłaszcza skórka jabłek jest ich bogatym źródłem. Pełnią rolę antyoksydantów, pomagają w usuwaniu wolnych rodników. Kwasy omega-3, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Podobne teksty