Błonnik zmniejsza ryzyko komplikacji ciążowych

Błonnik zmniejsza ryzyko komplikacji ciążowych
Zwiększone spożycie błonnika podczas pierwszego trymestru ciąży, wyraźnie zmniejsza ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego – potencjalnie śmiertelnego stanu charakteryzującego się podwyższonym ciśnieniem krwi. Odkrycie naukowców stanowi dla kobiet w ciąży kolejny powód do utrzymywania spożycia błonnika na odpowiednim poziomie. Wiele kobiet w okresie ciąży cierpi na zaparcia, zwiększenie ilości błonnika w diecie pozwoli rozwiązać także i ten problem. Zgodnie z naukowymi danymi, u ok. 5 do 8 procent kobiet w ciąży występuje stan przedrzucawkowy. Czynnikami ryzyka jest otyłość, historia rodziny dotycząca cukrzycy typu 2 i/lub nadciśnienia tętniczego, depresja, lęk, niewielka zawartość owoców i warzyw w diecie, a także niski poziom aktywności fizycznej. Badania opublikowane w internetowej edycji American Journal of Hypertension, potwierdzają wcześniejsze ustalenia naukowców. W badaniu tym wzięło udział ponad 1500 kobiet w ciąży, którym polecono wypełnić kwestionariusz dotyczący ich nawyków żywieniowych zarówno przed, jak i w pierwszych tygodniach ciąży. Kobiety które spożywały dziennie 21,2 i więcej gramów błonnika dziennie, miały o 72 procent mniejsze ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego, w porównaniu z kobietami spożywającymi mniej niż 11,9 grama. Ponadto wyższe spożycie błonnika przyczyniło się do zmniejszenia u nich stężenia trójglicerydów we krwi oraz obniżenia poziomu „złego cholesterolu” (LDL) z jednoczesnym zwiększeniem się poziomu „dobrego cholesterolu” (HDL).

Podobne teksty