Artykuły medyczne
5 porcji na zdrowie
Dbając o regularność dostarczania organizmowi wielu cennych składników, zaleca się spożywanie 5 porcji warzyw, owoców lub soków dziennie.
Zdrowie od pierwszych chwil
Podstawowym czynnikiem warunkującym prawidłowy rozwój dziecka w łonie matki jest właściwie zbilansowana dieta.
Nadchodzi wiosna - uważaj na przeziębienie!
W walce z pierwszymi objawami choroby przede wszystkim pamiętajmy, że naszą formę budujemy stylem życia.
Zalecenia dotyczące profilaktyki krzywicy i osteoporozy
Do prawidłowego wzrastania i mineralizacji kości niezbędne jest zapewnienie odpowiednich ilości wapnia oraz witaminy D.
Rola witaminy D w organizmie człowieka
Witamina ta spełnia ważną funkcję w zapobieganiu chorobom układu kostnego, a także innym problemom zdrowotnym.
Dieta kobiety ciężarnej i matki karmiącej piersią
Racjonalna dieta kobiety w czasie ciąży i karmienia piersią powinna dostarczać odpowiednią ilość energii, a także zawierać niezbędne składniki odżywcze w prawidłowych ilościach i proporcjach.
Tłuszcze w diecie niemowląt
Aby niemowlę mogło wzrastać, udział energii z tłuszczów w jego diecie powinien być wyższy niż w jadłospisie dorosłego człowieka.
Żywienie a zdrowie zębów i przyzębia
Odżywianie wpływa na stan naszego warunkując prawidłową budowę zębów, przyzębia, kości szczęk i mięśni narządu żucia.