Aromat kawy budzi mózg

Aromat kawy budzi mózg
Prowadzono dotąd setki badań dotyczących składników kawy, ich korzystnych skutków zdrowotnych i pobudzającego działania. Naukowcy nadal spierają się nad jej pozytywnymi i negatywnymi właściwościami. Jednak nikt dotąd nie próbował wyjaśniać czy sam jej aromat może mieć jakiś wpływ na organizm pozbawiony snu.

Grupa naukowców z Korei Południowej, Niemiec i Japonii postanowiła to sprawdzić. Przeprowadzono szereg eksperymentów na szczurach. Porównywano aktywność komórek nerwowych u szczurów pozbawionych snu przez 24 godziny, które wdychały zapach kawy i tych, których nim nie inhalowano. Okazało się, że sam aromat jest w stanie w znacznym stopniu zwiększyć aktywność mózgu.

Stwierdzono, że zapach unoszący się z palonych ziaren kawy uruchamia złożony łańcuch reakcji biochemicznych. Pobudzenie receptorów węchu przez aromat kawy jest impulsem do szybszej i bardziej efektywnej pracy neuronów, a także przyspieszenia procesów produkcji białek. Zaobserwowano również stymulację i nasilenie produkcji protein odpowiedzialnych za mechanizmy antyoksydacyjne, naprawcze, energetyczne, obrony przed wirusami, oraz przewodnictwa nerwowego.

Mimo że historyczne wzmianki wskazują na używanie owoców kawy już w I tysiącleciu p.n.e., nasiona tej wspaniałej rośliny wciąż kryją przed nami wiele tajemnic. Miejmy nadzieję, że dalsze badania wyjaśnią wszystkie niewiadome.

Podobne teksty