Alkohol w pierwszym trymestrze a rozwój płodu

Alkohol w pierwszym trymestrze a rozwój płodu

Najnowsze badania dotyczące wpływu alkoholu na rozwój płodu, wskazują, że matki pijące w pierwszych miesiącach ciąży mają większe prawdopodobieństwo urodzenia dziecka z rozszczepem w obrębie jamy ustnej.

Badania przeprowadzono w Norwegii, która posiada jeden z najwyższych wskaźników występowania tego typu wad wrodzonych w Europie. Naukowcy zebrali szczegółowe dane na temat stylu życia kobiet, które w latach 1996 – 2002 urodziły niemowlęta z rozszczepami. Po zestawieniu wyników ankiet okazało się, że dzieci kobiet, które wypiły jednorazowo pięć lub więcej drinków, dwukrotnie częściej niż dzieci kobiet niepijących, cierpią na rozszczep wargi lub podniebienia. Natomiast jeśli przyszłe matki pozwolą sobie na trzy lub więcej takich alkoholowych incydentów w ciągu pierwszego trymestru, ryzyko wad wrodzonych wzrasta trzykrotnie. Wnioski jakie płyną z przywołanych badań, są kolejnym dowodem na to, że kobiety nie powinny w ogóle pić alkoholu w czasie ciąży. Alkohol należy bowiem do najniebezpieczniejszych czynników teratogennych, powodujących szereg wad wrodzonych płodu. Jednym z najbardziej poważnych skutków jego spożywania przez ciężarne kobiety jest alkoholowy zespół płodowy (FAS) – zespół zaburzeń, które mogą przejawiać się między innymi jako anomalie rozwojowe, opóźnienie umysłowe lub zaburzenia psychologiczne.

Podobne teksty