Alfa-globuliny

Alfa-globuliny
Spis treści
  1. Materiał biologiczny
  2. Wartości prawidłowe alfa-globuliny
  3. Wartości podwyższone alfa-globulin
  4. Wartości obniżone
Alfa-globuliny to białka nośnikowe między innymi dla miedzi (ceruloplazmina), hemoglobiny (haptoglobina), tyroksyny (TBG), witaminy B12 (transkobalaminy I). W ich skład wchodzą także inne białka jak alfa1- i alfa2-antytrypsyna, alfa1- i alfa2-lipoproteina, alfa1-seromukoid oraz alfa2-makroblobulina.

Materiał biologiczny

Krew

Wartości prawidłowe alfa-globuliny

Prawidłowa stężenie alfa1-globulin wynosi 2,1-3,5 g/l (3-5% całkowitego stężenia białka).

Prawidłowe stężenie alfa2-globulin wynosi 4,9-7,0 g/l (7-10% całkowitego stężenia białka).

Wartości podwyższone alfa-globulin

Zwiększenie stężenia α-globulin występuje w:

  • w przewlekłych stanach zapalnych (przewlekłe zapalenie wątroby lub stawów)
  • zawale mięśnia sercowego i nowotworach
  • zespole nerczycowym

Wartości obniżone

Zmniejszenie stężenia α-globulin następuje:

  • we wrodzonych defektach biosyntezy białek
  • w przewlekłych zaburzeniach czynności wątroby
  • w stanach głodzenia, niedożywienia, nieprawidłowego żywienia
  • w zaburzeniach wchłaniania i trawienia
  • w stanach zapalnych jelit
  • w zespole nerczycowym
  • w stanach zapalnych skóry i oparzeniach
  • w rozstrzeniach oskrzeli
  • w przewlekłych krwawieniach
  • uszkodzeniu wątroby
  • w chorobach nowotworowych, nadczynności tarczycy, posocznicy

Podobne teksty