Alfa-amylaza [mocz]

Alfa-amylaza [mocz]
Spis treści
  1. Materiał biologiczny
  2. Wartości prawidłowe amylazy
  3. Wartości podwyższone amylazy
Amylaza jest enzymem produkowanym przez gruczoły ślinowe, trzustkowe,  gruczoł mleczny, jajniki czy jądra i jest odpowiedzialna jest za trawienie skrobi i glikogenu. Część amylazy dostaje się naczyniami krwionośnymi do krwioobiegu, a w następnej kolejności także do moczu i dlatego zawsze możemy wykryć pewną aktywność tego enzymu we krwi i w moczu. U osób z przewlekłą niewydolnością nerek oznaczene aktywności tego enzymu nie ma znaczenia diagnostycznego. 

Materiał biologiczny

Mocz

Wartości prawidłowe amylazy

Prawidłowa aktywność amylazy oznaczona metodą Carawaya wynosi od 50-330 jednostek

Wartości podwyższone amylazy

Wzrost aktywności amylazy w moczu (zwany amylazurią) możemy zaobserwować w następujących chorobach:

  • ostre zapalenie trzustki – wzrost aktywności enzymu może osiągnąć wartości 10 – 20 – krotnie przekraczające wartości referencyjne i może utrzymywać się na tym poziomie przez 7 do 10 dni
  • zaostrzenie przewlekłego zapalenia trzustki
  • choroby, w których dochodzi do zamknięcia światła przewodu trzustkowego przez kamień lub nowotwór (kamica przewodów trzustkowych, rak trzustki)
  • choroby ślinianek (zapalenie, świnka, kamica przewodów ślinowych)
  • ostre schorzenia jamy brzusznej (niedrożność przewodu pokarmowego przedziurawienie wrzodu żołądka lub dwunastnicy, uraz brzucha)

Podobne teksty