Alfa-amylaza [krew]

Alfa-amylaza [krew]
Spis treści
  1. Materiał biologiczny
  2. Wartości prawidłowe amylazy
  3. Wartości podwyższone amylazy
  4. Wartości obniżone amylazy

Amylaza (alfa-amylaza, diastaza ) jest enzymem wytwarzanym przez ślinianki, trzustkę, gruczoł mleczny, jajniki oraz jądra. Najważniejszymi narządami wydalania tego enzymu z ustroju są nerki i przewód pokarmowy. Aktywność amylazy jest wypadkową procesów jej powstawania oraz wydalania.

Materiał biologiczny

Krew

Wartości prawidłowe amylazy

Prawidłowa aktywność a-amylazy w surowicy wynosi od 60-160 j.

Wartości podwyższone amylazy

Wzrost wartości stężenia amylazy może być spowodowane:

  • uwalnianiem tego enzymu z uszkodzonej trzustki lub ślinianek (w stanach zapalnych i nowotworowych trzustki i ślinianek, przy ostrym zapaleniu trzustki)
  • przedostaniem się śliny, soku żołądkowego lub trzustkowego do jamy otrzewnej w wyniki perforacji wrzodu żołądka, dwunastnicy lub jelit.
  • przedostawaniem się amylazy zawartej w treści jelitowej do krwi przez uszkodzoną błonę śluzową u chorych z zawałem jelita lub jego niedrożnością
  • obturacją (zamknięciem) przewodu trzustkowego lub dróg wyprowadzających ślinę przez kamień, nowotwór lub w wyniku stosowania leków opioidowych
  • wytwarzaniem diastazy o nieprawidłowej cząsteczce tzw, makroamylazemia
  • wytwarzaniem amylazy przez niektóre nowotwory tzw. hiperamylazemia paranowotworowa

Wartości obniżone amylazy

Aktywność amylazy we krwi może również ulec zmniejszeniu poniżej wartości referencyjnych, a dzieje się to w następujących schorzeniach:

  • bardzo rozległe zniszczenie trzustki (martwica)
  • znaczne uszkodzenie wątroby, np. w przypadku zatrucia lekami
  • cukrzyca

Podobne teksty