Alergeny aktywne o każdej porze roku

Alergeny aktywne o każdej porze roku
Spis treści
  1.  Czy jestem alergikiem?
  2. Rozsądnie z produktami spożywczymi
  3. Kurz, pyłki i zwierzęta

Ludzki układ odpornościowy jest potężnym narzędziem obronnym. Gdy działa normalnie chroni przed wszelkimi problemami zdrowotnymi. U ludzi posiadających jakąś wykrytą alergię sprawa wygląda inaczej. Na pozór dobrze działający układ odpornościowy zawiera luki, z którymi nie może sobie poradzić. Mogą dotyczyć najróżniejszych rzeczy od produktów spożywczych po unoszące się w powietrzu pyłki roślin, czy jad owadów. Znając pochodzenie problemu można określić, czy jest sezonowy czy całoroczny.

 Czy jestem alergikiem?

Do pełnego wykrycia alergii potrzebne są badania, które możecie zrobić prywatnie. Cena odstrasza, dlatego coraz mniej ludzi zdaje sobie sprawę, że są na coś uczuleni. Niektóre szpitale przeprowadzają testy wykrywające między innymi alergie spożywcze już u noworodków. Pewnie wielokrotnie słyszeliście o uczuleniu na laktozę czy gluten u małych dzieci. Nawet dorosłe osoby zmagają się z tym problemem często nie zdając sobie z niego sprawy przez dziesięciolecia. Inną metodą na wstępne ustalenie czy mamy jakieś uczulenie jest test alergiczny oparty o kilka pytań dostępny na www.claritineallergy.pl. Stworzony przy współpracy z lekarzami pozwoli wstępnie określić czy musimy udać się do lekarza na przebadanie. Po wykonaniu takiego testu składającego się z różnych pytań jesteśmy lepiej przygotowani do rozmowy ze specjalistą.

Rozsądnie z produktami spożywczymi

Najwięcej ukrytych uczuleń odkrywanych po latach związanych jest z produktami spożywczymi. Orzechy ziemne oraz ryby, to najpowszechniejsze alergeny. Mogą uczulać ponad połowę populacji. Jednak ich działanie uczulające zwykle związane jest z częstym spożyciem w ciągu tygodnia. Porcja ryby czy orzechów raz na tydzień nie stanowi żadnego problemu. Kolejne na liście są jaja, pszenica oraz nabiał. Objawem alergii pokarmowej są zwykle zmiany skórne takie jak atopowe zapalenie skóry, pokrzywki i obrzęki. U osób młodych może wystąpić nasilony wysyp trądziku. Na całe szczęście omijanie produktów spożywczych działających na nas alergicznie jest najlepszym sposobem by uchronić się przed wymienionymi objawami. Wystarczy dosłownie kilka dni by wszelkie problemy skórne zniknęły. Metodą na odnalezienie alergenu na własną rękę jest dieta rotacyjna. Dzieląc pokarmy na grupy i spożywając je w inne dni lub całe cykle 4-7 dniowe możemy odkryć co nam szkodzi.

Kurz, pyłki i zwierzęta

Istnieją przynajmniej trzy alergeny, które mogą nas zaskoczyć w różnych miejscach. Na niektóre z nich możemy się przygotować. Mając na myśli przygotowanie chodzi mi o zażycie leku bądź wcześniejszy rekonesans. W przypadku alergii na pyłki można sprawdzić kalendarz pylenia, który dokładnie powie nam gdzie i w jakim stężeniu występują zarodniki roślin, na które jesteśmy uczuleni. Trochę gorzej wygląda sytuacja osób źle znoszące kurz w mieszkaniach oraz zwierzęta i ich sierść. Zwykle nie odwiedzają znajomych, którzy mają koty lub psy w ich domach. Pleśnie oraz grzyby, które upatrują sobie ciemne i wilgotne miejsca także stanowią pewien procent alergików w naszym kraju. Najlepszą radą na niedopuszczenie do rozwoju pleśni jest utrzymanie stałej wilgotności powietrza oraz wpuszczanie słońca do pomieszczeń. Warto także zaopatrzyć się w hipoalergiczną pościel, która eliminuje ryzyko powstawania grzybów w jej wnętrzu.

Życie alergików nie musi być ciężkie i rygorystyczne. Wystarczy trzymać się pewnej rutyny, która zwykle wiąże się ze zwykłą higieną oraz poznaniem swojego przeciwnika poprzez test laboratoryjny.

Ocena artykułu

4.14
z 7 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(2)
4
 
(4)
3
 
(1)
2
 
(0)
1
 
(0)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4.14 z 7 głosów

86%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty